Merkitykselliset sanat
Mitä merkityksiä on sillä, miten puhumme ja mitä sanoja käytämme?
Psykoterapiassa käsitellään asiakkaan vaikeita asioita, psyykkistä kärsimystä. Monesti kärsimys on vailla sanoja ja näkyy ehkä vain toiminnassa. Lasten ja nuorten kanssa on usein myös niin, että vielä kaikille asioille ja tunteille ei ole sanoja olemassakaan. Tarvitsemme sanoja omaan ajattelemiseemme ja tunteiden kuvaamiseen toiselle. Sanoihin liittyy myös paljon erilaisia tunnetiloja, merkityksiä. Erilaisia eri ihmisille. Siksi kiinnitän paljon huomiota siihen, mitä sanoja käytän. Mitä sanoja käytän koirasta, joka työskentelee kanssani, sekä siihen miten puhun koiralle, millä sanoilla ohjaan, jos se on tarpeen. Esimerkiksi ”ei” sanaan itselläni liittyy helposti kovin kielteinen tai kiukkuinen tunne, joka välittyy tilanteeseen. Sen sijaan koiralle joku toiminnan keskeyttävä ystävällinen sana ei tuo tilanteeseen kiukkuista tunnetta eikä huolestuta lasta.
Kaikki yhteistyö koiran kanssa mallintaa jotakin asiakkaana olevalle lapselle tai nuorelle. Työssäni pyrin siihen, että malli olisi turvallinen, luottamusta herättävä, toista kunnioittava ja rauhallinen. Lasten psykoterapiassa leikitään ja tehdään asioita enemmän kuin keskustellaan. Minulla psykoterapiassa on lelujen, korttien, piirustusvälineiden lisäksi mahdollisuus ottaa mukaan koira. Olenkin pohtinut onko koira työkalu, työkaveri, terapiakoira, työpari, kuntoutuskoira vai joku muu?
Terapiakoira nimitys on yleistynyt paljon monenlaisissa yhteyksissä. Ihan kuten sana terapia on laajentunut puhekielessä koskemaan kaikenlaista hyvää tekevää asiaa tai kokemusta. Koiran yksi tehtävä psykoterapiatunnilla on helpottaa läsnäolollaan tilannetta ja rentouttaa, auttaa luomaan hyvältä tuntuva suhde. Ehkä ensin vain itseensä mutta tavoitteena aina on asiakkaan ja psykoterapeutin välinen suhde. Eli koira toimii omalla tavallaan ja persoonallaan suhteen luomisen apulaisena, siltana. Koira ei ole terapeutti, vaikka on terapeuttinen. Määritellyssä hoitosuhteessa psykoterapeutti on aina vastuussa menetelmistä, tavoitteista ja turvallisuudesta. Koirani on koulutettu työskentelemään työparinani, mutta sillä ei ole psykoterapiakoulutusta, se on minulla.
Työssä käyvä koira on tietyllä tavalla myös työväline. Koirasta on apua kuten muistakin ”välineistä” terapiatilanteessa. Mutta samalla se on elävä ja tunteva, siksi ei verrattavissa muihin terapiavälineisiin. Vierastan myös sitä, että kertoisin käyttäväni koiraa terapiassa. En käytä vaan koira on apuna, auttaa minua sekä asiakasta. Koira toimii itsenäisemmin kuin terapiakortit tai pelit. Se keksii omia tekemisiään ja ehdotuksiaan, jotka tuovat tilanteisiin kokemuksellisuutta ja vapautta. Koira motivoi erilaisiin tehtäviin tai yleensä vain tulemaan terapiaan. Etenkin lasten on joskus vaikea motivoitua käynneille, mutta kun koira on odottamassa, on helpompi tulla.
Minulla eläin on psykoterapiassa ensisijaisesti työpari, tärkeä tiimin jäsen. Omalla käytöksellään koira voi kertoa minulle asiakkaan tunnetilasta sellaista, jota en itse ehkä huomaisikaan. Tai ainakin se huomio tulisi myöhemmin. Kuntoutuskoira on sanana aika uusi. Se kertoo tarkasti sen, että koira on ammattilaisen työpari. Se osallistuu asiakkaan kuntoutukseen jollakin tavalla. Psykoterapia on lääkinnällisen kuntoutuksen muoto ja koira osallisena siinä on siis kuntoutuskoira. Koiran hyvää tekevät, kuntouttavat elementit ovat moninaiset ja määräytyvät yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden ja persoonan mukaan. Kaikille ei sovi samanlainen koira, eikä samanlaiset tehtävät. Koiran ja psykoterapeutin suhteen pitää olla keskinäisesti kunnioittava ja turvallinen. Sen jälkeen yhdessä asiakkaan kanssa laaditaan tavoitteet, joihin voi kuulua myös koiran osallistuminen joko osaan tunneista tai koko prosessiin. Prosessin edetessä arvioidaan, onko koiran läsnäolo tavoitteiden mukaista ja tarpeellista vai haittaako se.
Tällä hetkellä ei ole yhtenäistä koulutusta eikä yhtenäisiä standardeja koirille, jotka osallistuvat psykoterapiatyöhön. Joten jokainen saa ja voi itse määritellä ja käyttää omaan työhönsä sopivaa sanaa. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa tulee suojatut nimikkeet myös koirille, jotka tekevät töitä, kuten nyt on ammattinimikkeissä ihmisillä. Terapeutiksi itseään voi kutsua kuka vain, mutta psykoterapeutti on luvanvarainen suojattu ammattinimike, jonka työtä myös valvotaan.


