Ohjaukset

Ohjaukset

Työnohjausta, Vanhemmuuden ohjausta ja Perheohjausta, Mikkelissä 


Työnohjaus

Työnohjaus on ajan ottamista ajattelemiselle ja jäsentämiselle. Ajatella voi työn herättämiä tunteita tai oman itsensä / työnsä kehittämistä, sitä mikä työssä sillä hetkellä on tärkeää. Terveydenhuollon vaativassa ihmissuhdetyössä tärkeässä osassa ovat potilassuhteiden ja niiden herättämien tunteiden ja toiminnan pohdinta työnohjauksen avulla. Työnohjaus vapauttaa ohjattavan käyttöön energiaa, joka on sitoutunut erilaisiin työtunteisiin, ongelmiin ja vaikeisiin asioihin. Se on työhön, työyhteisöön ja omaan työrooliin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden yhdessä tulkitsemista ja jäsentämistä.

Vanhemmuuden ohjaus

Omaa vanhemmuutta voi tutkia yhteisessä keskustelussa kanssani esim silloin kun oma lapsi/ nuori on psykoterapiassa vastaanotollani tai toisella terapeutilla (tämä yhteistyössä lapsen terapeutin kanssa). Tai joissain erityiskysymyksissä, jotka kokee hankalaksi lapsen kasvaessa. Sijaisvanhemmuuden ohjaus on työnohjauksen ja vanhemmuuden ohjauksen rajapinnassa. Vanhemmuuden ohjaukseen osallistuvat vain vanhemmat. 

Perheohjaus MBT-F

Tapaamisten lähtökohtana on perheen itse asettama tavoite, joka on usein hyvin käytännöllinen. Työskentelyssä pyritään ymmärtämään, mitä perheen vuorovaikutuksessa tapahtuu arjen toistuvissa hankalissa tilanteissa. Tavoitteena on mentalisaatiokyvyn (mielellistäminen, toisen erillisen mielen ymmärtäminen) vahvistumisen kautta löytää erilaisia käytännön ratkaisuja ongelmiin.



Prosessi on rajattu, tapaamisia on 6-10 joihin kaikki perheen jäsenet osallistuvat yhdessä. Tavoitteena on vahvistaa vanhempien empaattista kykyä ymmärtää lastensa kokemuksia. MBT-F työskentelyssä lapsi tai lapset ovat aktiivisesti mukana terapiatilanteissa. Pyrkimys on tukea myös heidän kehittyvää ymmärrystään ja auttaa heidän itsesäätelykykyään.

Kaikki ohjaukset voivat tapahtua myös eläintyöparin/ lauman kanssa

Ohjaustilanteessa eläimet auttavat mieltä pysymään läsnä tässä ja nyt. Eläinten aistit ja reaktiot ovat keskittyneet juuri käsillä olevaan hetkeen, eivät monimuotoisiin tulkintoihin, huomisiin pelkoihin tai eilisen murheisiin. Jo eläimen läsnäolo laskee verenpainetta ja stressiä. Näin ajatusten vapaa liikkuminen ja uusien oivallusten syntyminen helpottuu. Yhteyden saaminen eläimeen on sykähdyttävä ja voimaannuttava kokemus jota on vaikea kuvata sanoin.


Eläimet ovat myös vaativia kumppaneita, ne saavat meidät arvioimaan omia tapojamme toimia ja vaativat punnitsemaan ovatko ne aina tuloksellisia ja tavoitteen mukaisia. Yhteiset harjoitukset tuovat uusia näkökulmia ja ratkaisuja pulmiin. Eläimet auttavat meitä asettumaan toisen asemaan, katsomaan asioita eri näkökulmasta. Eläimet työskentelevät aina vapaina ja voivat tehdä omia päätöksiään, miten toimivat vuorovaikutustilanteessa. Tavoitteena ei ole pakottaa tai käyttää valtaa, vaan joudumme löytämään toiset keinot saadaksemme yhteistyön aikaan. 



Ohjaustilanteet ovat suunniteltuja ja ajallisesti rajattuja, mutta mieli on vapaa. Yhteistyöhön voi kutsua hevosia tai koiria, mutta on mahdollista myös hyödyntää muita kokemuksellisia elementtejä. Etsiä uusia reittejä ja ratkaisuja jotka ovat ehkä tuntuneet mahdottomilta tai joita ei ole ollut koskaan näkyvissä.

Share by: